Mana dienasgrāmata 2020

Pēdējā reize

Pēdējo reizi pirms 18 gadu jubilejas kopā ar dēlu apmeklējām Latvijas Bērnu dzirdes centru un atvadījāmies no ārstes, pie kuras braucām 15 gadus.


Izlaidums

Jo vairāk izlaidumu aiz muguras, jo mazāka nozīme tiem tiek piešķirta. Uz pirmo lielo izlaidumu (domāts vidusskolas beigšanas izlaidums) gatavošanās notika visas dienas garumā. Šodien bija jau piektais izlaidums. No rīta paspēju aizbraukt uz santehnikas veikalu, lai noprecizētu nepieciešamos materiālus dušas uzstādīšanai, pēc tam aizgāju pastaigāties uz mežu, pie vienas reizes salasot dažas pirmās gailenes. Kad bija nostaigāti vairāk kā 6 kilometri, sāku taisīties braucienam uz Rīgu.

Esmu lepna par sevi, jo iegūts profesionālā maģistra grāds dizainā un datordizainera kvalifikācija.

 

 

Vientuļais taurētājs

Pirms dažām dienām vakarpusē braucot ar riteni, kādā no autobusa pieturām, ko no trijām pusēm ieskauj stiklotas sienas, izdzirdēju pūšamo instrumentu (iespējams, ka trompete). Domāju, - kāds jaunietis izmanto brīvo laiku, kamēr tiek gaidīts autobuss. Šovakar atkal sparīgi pūta. Nolēmu piebraukt un paskatīties. Izrādās, ka pazīstams vīrietis, tāpēc apjautājos, vai šādā veidā viņš gaida autobusu. Vīrieša atbilde mani fascinēja. Viņš pūšot autobusa pieturā, jo te nevienu netraucējot. Tikai apkārtnes suņi pa retam iegaudojas.

Ja gadījumā kāds vakarpusē brauks pa Daugavpils šoseju cauri Ogrei un izdzirdēs kādā no autobusa pieturām vientuļā taurētāja pūtienus, ziniet, ka cilvēks nolēmies iemācīties šo mūzikas instrumentu un to mēģina darīt tā, lai netraucētu kaimiņus.


Ķibeļu diena

Dzīvoklī nomontējām stūra dušas paliktni. Tā vietā ievietojām jauno, kas ir nedaudz lielāks un konstatējām, ka abās pusēs gar flīžu sienu izveidojas apmēram 1 cm lielas spraugas, kurām, nākotnē mazgājoties, garām var tecēt ūdens. Pirmajā brīdī apstulbu, jo nesapratu, ko tādā situācijā darīt. Un tieši tajā mirklī, kad sāku apsmadzeņot šo problēmu, piezvanīja meitas dzīvokļa, kurā šobrīd tiek ievilkta elektroinstalācija, mājas vecākā. Viņa pateica, ka blakus dzīvoklī esošie kaimiņi sūdzējušies, ka dēļ tā, ka mūsu meitas dzīvoklī tiek ievilkta elektrība, viņiem vairs nestrādā elektriskā plīts. Visā pārējā dzīvoklī elektrība esot, bet elektriskajai plītij, kurai ievilkts atsevišķs vads – elektrība pēcpusdienā esot pazudusi. Nu man sākās riņķa dancis ar zvaniem gan elektriķim, gan mājas vecākajai. Beigās nolēmu aizbraukt pie kaimiņiem un pati noskaidrot radušos situāciju.

Elektriķis sadales skapī esot līdis pirms 3 dienām, tāpēc kaimiņu ķibelei nebūtu jābūt mūsu dēļ. Pirmā versija – kaimiņu elektriskajai plītij atslēdzies drošinātājs (kaimiņu dzīvoklī šis ir vienīgais kontakts ar sazemējumu), otrā versija (mazāk ticama) – kaimiņu elektriskās plīts vads bijis pieslēgts mūsu dzīvokļa elektriskajam tīklam. Mēs to varējām arī nezināt, jo 20 gadus dzīvoklis ticis izīrēts. Beigās daudz maz tiku ar šo problēmu galā, ar kaimiņiem vienojoties, ka pirmdien mūsu elektriķis paskatīsies, kas viņu plītij kaiš.

Tāda stresaini haosaina priekš manis sanāca dēla 18-tā dzimšanas diena. Piedod, dēliņ!


Flīžu skaldīšanas mēnesis

Lai iemontētu dušas paliktni, nācās noskaldīt dažas flīzes. Meita smejoties pajautāja: “Vai jums šis ir flīžu skaldīšanas mēnesis?” Tas tāpēc, ka pirms dažām nedēļām noskaldījām flīzes, bet pēc tam arī flīžu līmi viņas dzīvokļa vannas istabā. Kas to ir darījis tikai ar kaltu un āmuru, zina, cik lēns un gružains ir šis darbs.

 

Vēži

Vakarpusē, kad sāka krēslot, aizbraucu uz mežu, lai apietu riņķi ap karjeru. Netālu no krasta vairāki cilvēki bradāja pa ūdeni un, spīdinot lukturīšus, kaut ko meklēja. Domāju, ka peldoties pazaudējuši, piemēram, gredzenu. Tikai vēlāk, kad ūdenī līdzās krastam pamanīju nelielu vēzīti (pēdējo reizi vēzi biju redzējusi bērnībā), sapratu, ko viņi dara.


Neliels remonts rada lielu netīrību

Pat neliels kosmētiskais remonts ir cūcīga padarīšana. Vīrs vannas istabā cementēja dušas paliktnim paaugstinājumu, tāpēc visa māja bija piekrāmēta ar darbarīkiem un piegružota. Nemitīgi slaucīju un mazgāju grīdu, jo nevaru ciest, ja smalki smilšu graudiņi vai netīrumi līp pie plikajām pēdām.

Vakarā visi viens pēc otra devāmies mazgāties pie maniem vecākiem, kas dzīvo blakus mājā. Kamēr sacietēs java un apkārt dušas paliktnim tiks aplīmētas flīzes, dzīvosim bez dušas.


6. jūlijs, pirmdiena

09.07.2020.

Par pārdevējiem

Aptiekā no farmaceita sagaidām ieteikumu, kādu medikamentu labāk lietot, pirms tiekam pie ārsta uz vizīti. Tieši tāpat, aizejot uz būvmateriālu veikalu, ceram no pārdevēja sagaidīt konsultāciju, kā attiecīgo materiālu pielietot. Aptiekā atbilde vienmēr būs profesionāla, taču būvmateriālu veikalos, it sevišķi pēdējo gadu laikā, esmu sastapusi pārdevējus, kas preču pielietošanā orientējas pat sliktāk par mani. Piemēram, pirms dažiem gadiem vajadzēja sacementēt nodrupušos betona pakāpienus. Veikalā iesmērēja materiālu, kas no kāpnēm tika nomazgāts līdz ar pirmo lietu.


Remonta gaisotnē

No rīta krāsoju pie loga esošās metāla restītes, pēcpusdienā no griestiem tīrīju kaļķi, bet vakarpusē noklāju sacementēto dušas pamatni ar hidroizolāciju. Tā vien šķiet, ka visu savu atvaļinājumu būšu pavadījusi nevis atpūšoties, bet remontējot.


Mājas lapā ievietoti oriģināli autores darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Rakstus, zīmējumus, idejas un fotogrāfijas nedrīkst pārpublicēt bez autores piekrišanas, kā arī nedrīkst izmantot komerciāliem mērķiem.

 

© Sanita Nikitenko



Tumši pelēkās krāsas datumos ievietoti raksti.




pārdomas 

 

Bērni veido interesantāku un pilnvērtīgāku pieaugušo dzīvi.