Meitas 11 gadu jubilejā noorganizēju kulinārijas pēcpusdienu. Tā kā pasākumā bija ieplānots piedalīties četrām meitenēm, uz papīra lapiņām sarakstīju četras ēdienu receptes un iegādājos produktus. Pirms jubilejas katrai receptei nepieciešamos produktus izkārtoju uz virtuves galda, izveidojot četras darbavietas. Lai nebūtu lieku pārpratumu un strīdu, kas ko gatavos, katra meitene izlozēja savu ēdiena recepti. Ja kāda savu darbu veica ātrāk, viņa gāja palīgā citai meitenei. Protams, ka man visu laiku nācās atrasties līdzās, lai sekotu, vai viss tiek darīts pareizi. Arī tad, kad sagatavotie ēdieni tika ielikti cepeškrāsnī, man vajadzēja tos pieskatīt, jo meitenes šajā laikā izdomāja sev interesantāku nodarbi.

 

 

CEPTAS SIERMAIZĪTES

Sastāvdaļas

Pagatavošana

 

Baltmaizes šķēles,

sviests,

„Krievijas siera” šķēles.

 

Uz baltmaizes šķēlēm uzsmērē sviestu un virsū uzliek siera šķēles. Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru, bet uz tā virsū izkārto maizes šķēles.

 

Var rīkoties arī nedaudz savādāk. Siera šķēles vietā uz maizes liek sarīvētu sieru, kas samaisīts ar sakultu olu.

 

 

BIEZPIENA GROZIŅI

Sastāvdaļas

Pagatavošana

 

Smilšu mīkla,

biezpiens,

sviests,

pūdercukurs,

lazdu rieksti.

 

Mazās metāla groziņa formiņās ar īkšķi iespiež smilšu mīklu tā, lai groziņa vidū veidotos bedrīte. Gar groziņa malu mīklu nolīdzina. Metāla formiņas ieliek cepeškrāsnī.

Sviestam ļauj pakust mīkstam. To iemīca biezpienā. Pēc garšas masai pievieno pūdercukuru. Sagatavoto masu ar tējkaroti pilda groziņos. Virs tās uzliek vienu lazdu riekstu.

Biezpiena groziņus labāk uzglabāt ledusskapī.

 

 

ĀBOLU CEPUMIŅI

Sastāvdaļas

Pagatavošana

 

250 g margarīns „Eve”,

26 ēdamkarotes miltu,

2 olas,

3 ēdamkarotes cukura,

½ glāze piena,

½ paciņa rauga vai

1 paciņa rauga pulvera,

nomizotu ābolu šķēlītes

(vēlams - skābi āboli),

pūdercukurs.

 

 

Margarīnu sagriež nelielos kubiņos un ieliek mazā katliņā. Savukārt mazo katliņu ieliek lielākā katliņā ar ūdeni. Šādā veidā margarīnu karstā ūdens peldē izkausē.

 

Izkausētajam margarīnam pievieno miltus un sakultas olas. Samaisa. 

 

Raugu izšķīdina uzsildītā pienā. Pieber tam klāt cukuru un samaisa. 

 

Rauga masu pielej klāt miltu masai un samaisa. 

 

Uz galda izklāj cepamo papīru. Ja nepieciešams, nokaisa ar miltiem un uz tā izrullē mīklu. Mīklu ar nazi sagriež kvadrātiņos. Katra kvadrātiņa vidū ievieto ābola šķēlīti, kurai pāri pārloka vai nu divus (a) vai arī visus četrus kvadrāta stūrīšus (b).

Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru, bet uz tā virsū izkārto cepumiņus. Kad tie izcepušies un nedaudz atdzisuši, pārkaisa ar pūdercukuru.

 

 

KĒKSS

Sastāvdaļas

Pagatavošana

 

500 g skāba krējuma,

20 ēdamkarotes cukura,

24 ēdamkarotes miltu,

4 olas,

15 g cepamais pulveris,

rozīnes (ja nevēlas, var neizmantot),

sviests.

 

 

Vienā traukā krējumu un olas saputo ar mikseri. Olas krējumam pievieno pa vienai. Masai pakāpeniski pievieno cukuru un arī samaisa ar mikseri.

 

Otrā traukā sajauc miltus ar cepamo pulveri. Ja vēlas, pievieno nomazgātas un nosusinātas rozīnes.

 

Pirmā trauka saturu ielej otrajā traukā un abas masas sajauc kopā.

 

Kēksa cepšanai domāto metāla trauku iekšpusē ietauko ar sviestu un tajā ielej mīklu. Jāraugās, lai mīkla nesniegtos līdz trauka malai, jo cepšanas laikā mīkla „ceļas”. 

Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru, bet uz tā virsū uzliek kēksa trauku. Kad kēkss izcepies un nedaudz atdzisis, kēksa trauku apgāž otrādāk un kēksu uzmanīgi izkrata laukā. Tad to pārkaisa ar pūdercukuru.

Mājas lapā ievietoti oriģināli autora darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Pieejamos rakstus, zīmējumus un fotogrāfijas  NEDRĪKST  PĀRPUBLICĒT.

© Sanita Nikitenko


Aizkulises

Jubilejas priekšvakarā meita ļoti raudāja, jo izrādījās, ka četras vai piecas uzaicinātās meitenes uz ballīti nevarēs ierasties. Pie tam labākā draudzene to paziņoja vēlu vakarā. Meitas sagatavotais pasākums ar sacensībām un atrakcijām cieta galīgu fiasko vēl nemaz nesācies. Kamēr viņu mierināju, man prātā iešāvās lieliska doma – ciemos atnākušās meitenes iesaistīt ēst gatavošanā.