1. lappusē - Papildskati.

2. lappusē - Vietējie skati.

3. lappusē - Iznestie elementi.

 

 

Mācību rasējumos izmanto trīs pamatskatus: pretskatu jeb galveno skatu, virsskatu un kreiso sānskatu. Bez šiem trijiem pamatskatiem iespējami arī šķēlumi un griezumi, kā arī papildskati, vietējie skati un iznestie elementi.

 

Papildskati

Mēdz būt detaļas, kuras kādā no pamatskatiem attēlojas sagrozīti. Tas tāpēc, ka detaļas virsma novietota nevis paralēli projekciju plaknei, bet slīpi pret to. Piemēram, 1. attēlā detaļas virsskats attēlojas sagrozīti, jo šī detaļas virsma nav paralēla projekciju plaknei W. Līdz ar to viens no urbumiem attēlojas ovāls (1a). Lai izvairītos no šāda sagrozījuma, izmanto papildskatu (1b), kas tiek konstruēts paralēli tai detaļas virsmai, kas kādā no pamatskatiem attēlojas sagrozīti.

1

 


Lai rasējumu padarītu vienkāršāku un saprotamāku, lai ieekonomētu laiku tā izgatavošanai, ir noteikti pieļaujamie vienkāršojumi. Mācību rasējumos var tikt izmantoti sekojošie vienkāršojumi.

 

Ja priekšmetam ir vairāki vienādi un vienmērīgi izvietoti elementi (piem., urbumi, sprūdrata zobi), ir atļauts uzrādīt vienu divus šādus elementus, pārējos elementus atzīmējot vienkāršoti vai uzrādot to centrus (1un 3).

1

2

 

3


23. Vītnes

07.02.2019.

1. lappusē - Vītnes būtība. Vītnes attēlošana.

2. lappusē - Vītņu veidi un to apzīmēšana.

 

Vītnes būtība

Daudzām detaļām ir vītne, kura nepieciešama to savienošanai. Vītņu savienojumus lieto gan nekustīgās, gan kustīgās izjaucamās detaļās. Divu detaļu savienojumā vienai detaļai ir ārējā vītne, kas izveidota uz ārējās virsmas (1), bet otrai – iekšējā vītne, kas izveidota urbumā (2).

 

1

2

 


1. lappusē - Bultskrūve

2. lappusē - Uzgrieznis

3. lappusē - Tapskrūve

 

Detaļu savienošanai lieto dažādas vītņotās sastiprinājuma detaļas, kuru izmērus nosaka standarts: bultskrūves, uzgriežņus, galvskrūves, kokskrūves un tapskrūves. Šajā materiālā sīkāk tiks apskatīta bultskrūve, uzgrieznis un tapskrūve.

 

Bultskrūve

1


Mājas lapā ievietoti oriģināli autores darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Rakstus, zīmējumus, idejas un fotogrāfijas nedrīkst pārpublicēt bez autores piekrišanas, kā arī nedrīkst izmantot komerciāliem mērķiem.

 

© Sanita Nikitenko



Tumši pelēkās krāsas datumos ievietoti raksti.




pārdomas 

 

Bērni veido interesantāku un pilnvērtīgāku pieaugušo dzīvi.


lasītākie raksti tēmā

pēdējā mēneša laikā