Mana dienasgrāmata 2017

Divdesmit trīs

Divdesmit trešais datums un divdesmit trešā kāzu jubileja.

 

Ekskursijas 2. diena - Hījumā sala

Kāpām Tahkunas pussalas baltajā bākā, lai no augšas, tāpat kā putni, lūkotos uz salas krāšņumu.

Pēc bākas apmeklējuma bija iespēja uzkāpt Eifeļa torņa prototipā, kas celts no koka. Nobijāmies, jo nedaudz šizofrēniski iekārtotā saimniecība tās apkārtnē radīja bažas par torņa izturību. Bet to tik un tā bija vērts redzēt. 

Sīkāku ekskursijas aprakstu lasīt šeit.


Ekskursijas 3. diena - Hījumā sala un Sāmsala

Pirms atvadām no Hījumā salas, aizbraucām līdz sarkanajai Ristna bākai. Tā kā kāpt bākā neviens nevēlējās, jo šī jau trešā, nolēmām aiziet līdz jūrai. Beidzot ieraudzījām tikpat skaistu un smilšainu pludmali, pie kādām esam pieraduši Latvijā.

Sāmsalā nogājām prāvu gabalu pa meža taciņu, cerēdami nokļūt Pangas klints pakājē, lai uz augstāko salas klinti (21 m) paraudzītos no apakšas. Par šādu iespēju biju lasījusi internetā. Kad nostaigājām apmēram 10-15 minūtes un nekādas takas lejup turpmākajā posmā nemanījām, nolēmām atgriezties sākumpunktā. Tā arī palikām nesaprašanā - vai noiešanas vieta bija domāta tā, kur pāri klints daļai nokarājas resna virve? 

Sīkāku ekskursijas aprakstu lasīt šeit.


25. jūlijs, otrdiena

29.07.2017.

Ekskursijas 4. diena - Sāmsala

Pa ceļam uz Serves pussalu (no tās redzams Kolkas rags), akmeņainajā jūras krastā tūristi sacēluši simtiem akmens tornīšu. Līdzīgi tornīši bija redzēti jau iepriekš, tāpēc bērni neizrādīja vēlmi kāpt laukā no mašīnas. Abi ar vīru uzcēlām vienu tornīti, jo biju lasījusi ticējumu, ja pāris uzcels akmens tornīti, viņi kopā dzīvos ilgi un laimīgi.

Meklējot piemērotus akmeņus, uz vairākiem pamanīju gliemežvāku un zivs skeletu fosilijas. Sāku staigāt pa pludmali un vākt interesantākos akmeņus līdzi vešanai uz mājām. Tas bērnos izraisīja interesi. Viņi izlīda laukā no mašīnas un arī sāka lasīt akmeņus. Vēlāk nevarēju iedabūt atpakaļ mašīnā, lai brauktu tālāk. Tik interesanti bija. Gluži kā sēņošana.

Nakšņojām piejūras mājiņā līdzās zeltainam labības laukam. Lai arī vīrs visu bērnību pavadījis laukos, viņš sajūsminājās, ka pirmo reizi mūžā apmeklē tualeti un dušu gandrīz lauka vidū.

Sīkāku ekskursijas aprakstu lasīt šeit.


Ekskursijas 5. diena – Muhu sala

Piecu dienu ekskursijas noslēgumā piedāvāju aizbraukt līdz Īgu klintij, taču pārējie līdzbraucēji sevišķu interesi neizrādīja. Dēls pateica, ka viņam jau piegriezies skatīties bākas, zemesragus un klintis. Piecas dienas un četras naktis atliku likām pietika, lai jūra sāktu apnikt. Es tomēr paliku pie sava un aizbraucu līdz Īgu klintij. Labi vien bija, ka nepakļāvos dēla protestam, jo tā bija skaistākā klints no visām, ko šajās dienās redzējām.

 

Bija arī interesantuma piedeva - uz klintīm ganījās aitu bars, bet jūras krastā – zirgi.

 

 

Sīkāku ekskursijas aprakstu lasīt šeit.


Jūra dzīvoklī

No rīta, kad pamodos, visapkārt smaržoja pēc jūras un Igaunijas salām. Kopā jaucās uz virtuves galda salikto kadiķu suvenīru, baldriānu sakņu, jūras augu un oļu smarža. Pilnīgi neticas, ka man izdevies jūru ienest savā dzīvoklī.

 

Sēdēšana

Pēc piecām aktīvi pavadītām dienām, nepavisam nevēlējos iziet no mājas. Iekārtojos dīvānā lotosa pozā, spaidīju televizora pults pogas un paralēli klēpjdatorā pāršķiroju ekskursijas bildes. Vakarpusē no ilgās sēdēšanas kāju muskuļi pat sāka sāpēt.


Mielavs un taurētāji

Taurētāji, naski pūzdami zeltītajos instrumentos, aizpūta manām ausīm garām Mielava dziedātos vārdus. Garlaikodamās pētīju, kā, no līdzās augošā bērza, vējš notrauc pirmās zeltītās lapas. Nav vērts pagātni pārnest tagadnē. Mainot aranžējumu, dziesmas jaunākas nekļūs.


Grūtā izvēle

Atteicos no fotogrāfu saieta “Foto sestdiena”, par labu ciemos braukšanai pie radiem.


Mājas lapā ievietoti oriģināli autores darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Rakstus, zīmējumus, idejas un fotogrāfijas nedrīkst pārpublicēt bez autores piekrišanas, kā arī nedrīkst izmantot komerciāliem mērķiem.

 

© Sanita Nikitenko



Tumši pelēkās krāsas datumos ievietoti raksti.




pārdomas 

 

Bērni veido interesantāku un pilnvērtīgāku pieaugušo dzīvi.